Kako Da zaštitim svoju privatnost na internetu?


Sad i ako ovo zvuči pomalo ironično, s obzirom da veći deo nas ima Fejsbuk nalog, tu koliko svesno, toliko i nesvesno postavljamo i izlažemo svoju privatnost potencijalnoj pretnji.

Ali postoji ona tajna strana prikupljanja vaših podataka, za koju ste se složili onda kada ste napravili nalog, ali nikada niste primetili da ste im odobrili tako nešto. Veći broj sajtova, u poslednje vreme sve više i više ima sistem preuzimanja informacija kuda se krećete preko takozvanih COOKIES kolačića. Verovatno ste se našli u situaciji da vas sajt koji pre toga nije imao politiku korišćenja kolačića u svrhu poboljšanja vašeg korišćenja te veb stranice, pa je to od nedavno uveo, i po legalnoj osnovi sajt mora da vas upita da li se slažete sa tim ili ne.

Kada prihvatite kolačiće oni prate kuda se vi krećete po internetu, i na koje veb stranice odlazite, tako da znate da oni znaju svaku vašu mračnu tajnu koju ste pretraživali na internetu. I to sve kao cilj pobolšanja vaše pretrage, što u neku ruku i jeste tako. Kada pretražujete Google on tačno na osnovu prethodnih pretraživanja i na sajtovima na kojima ste bili zna tačno koje rezultate da vam izbaci. To takođe važi i za reklame koje se nalaze svuda na internetu.

Da li ste se ikada zapitali kako znaju koju reklamu da mi postave, kako znaju da me baš to u neku ruku zanima?
E, pa to je na osnovu kolačića. Da ne dužimo priči, vi narušavate vašu privatnost prihvatanjem bilo kakve dozvole da vas sajt na kome ste bili prati. To i ne bi bilo tako loše da sajt prikupljene informacije o vama ne sme prodavati trećim licima, ali to nažalost nije tačno, oni to masovno rade i tako zarađuju.

Postoje razni programi koji vam mogu pomoći da sprečite da vas neki sajt prati dalje od njegovog dvorišta. Postoje razne ekstenzije za razne pretraživače, evo par:

Google Chrome:
Edit this Cookie
Disconnect.me

Mozzila Firefox:
BetterPrivacy
Ghostery

Bilo koji od ovih ekstenzija će koliko toliko ublažiti privatnost. Pored toga, privatno pretraživanje možete postiči i korišćenjem sajta kao što je DuckDuckGo.com to je web pretraživač kao Google, samo što ne prikuplja baš nikakve podatke o vama.

Za dalje informisanje o ovoj temi pročitajte sledeće člankove:

http://donttrack.us/

   http://dontbubble.us/


Pomozi nam da povećamo bazu znaja. Ako želiš da pokažeš svoje znanje i time nam pomogneš u razvitku slobodno OBJAVI ČLANAK potrudi se da informacije koje koristiš budu tačne i poverljive.

Lajkujte nas na Fejsbuku i saznajte sve što treba da znate.


Kako Da zaštitim svoju privatnost na internetu? Kako Da zaštitim svoju privatnost na internetu? Reviewed by BeFunny8 on 15:50 Rating: 5

No comments

Komentar

Future Video